Featured Articles

Elementary Mensuration SHORTCUTS FOR QUANTITATIVE APTITUDE

Tags:

Elementary Mensuration SHORTCUTS FOR QUANTITATIVE APTITUDE
Areas of plane figures:
                            Area of Rectangle = l *b (where l = length, b = Breadth)
                            Area of square = A *A (where a is side of the square )
                            Area of triangle = 1/2 * h * b(where h is height , b is measure of base)                            Area of Parllelogram = b * h(where b is base , h is height)
                                    
 Area of Trapezium = 1/2(sum of parallel sides *perpendicular distance   between them) = 1/2 (a+b)h {where a & b are parallel sides and h is the perpendicular distance between them}
                                     Area of Circle = Õ r2 where r is the radius of the circle
                                     Circumference of the circle = 2Õr(where r is radius of the circle)
                                     Area of Equilateral Triangle =Ö3 /4 a2
                                    
A.rectangle
1] [ diagonal]2 = [length]2+[breadth]2
2] perimeter= 2[l+b]

B.square

1] area=[side]2=1/2 [diagonal]2.
2] perimeter =4 x side
C.area of four walls= 2 x [ l+b]xh
D.area of //gram=base x height
E.area of an equlateral triangle= sq. root 3  xside2
                                               4
F.perimeter of an equilateral triangle=3x side
G.if a,b and c are side of a triangle and s=[a+b+c]/2 then
 area of triangle= sq. root of [ s(s-a)(s-b)(s-c)]
H. circumference of a circle=2Õr
 I.area of a circle=Pr2
                                       mensuration
Q1.the length of garden is 120 m and breadth is 80 m. the perimeter will be?
sol. l=120 m     b= 80 m
perimeter = 2(l+b)=2(120+80)=400 m

Q2. the length and breadth of a courtyard are 15m and 12m. find the  number of tiles which are 50cmx40cm in size?
sol. area of the court yard= lxb=15x12=180 sq.m
    area of tile = 50/100 x 40/100=1/5 sq m.
number of tiles = area of court yard/ area of a tile=180/(1/5)=900 tiles.

Q3. the lenght ,breadth and heigth of a room are respectively 12 m,8m  and 5 m. if all the four walls of it are to be pastedwith paper 80 cm wide. find the length of the paper?
sol.area of four walls= 2(l+b)x h=2(12+8)x5=200 sq m
 the length of the paper =200/(80/100)=250 m

Q4.three sides of a triangle are 13cm,14cm and 15 cm. the area of a triangle will be?
sol. a=13    b=14        c= 15
  semiperimeter of triangle=(13+14+15)/2=21
area of the triangle= sq.root of [ s(s-a)(s-b)(s-c)]
                             = sq.root of [ 21(21-13)(21-14)(21-15)]
                             =sq .root of 7056=84 sq.cm

Q5.a wheel covers the distance 220 m in one round . the radius of the wheel is?
sol. circumference of the wheel=>2Pr=220 m,solving this radius of the wheel comes=35 cm

Q6:the area of the circle is 616 sq cm. what is its radius ?
sol.  given, Pr2  =616
                 r=sq.root of 616/(22/7)=14 cm.

Q7: the radius of the cylinder is 14 cm and the height 50 cm.the area of the whole surface is?
sol. the whole surface area of a cylinder is =2 P rh+2Pr
                                      putting the respective data here we get the answer=5632 sq m

Q8.the radius of the sphere is 7 cm.the area of its surface will be?
sol: area of surface of a sphere = 4Pr2
                                                                    = 4 x (22/7)x 7x7=616 sq m

Q9:the side of the cube is 10 cm. the area of all the surfaces is?
sol: area of all surfaces=6x(side)2
                                =6x 10x10 = 600 sq cm

Q 10:a rectangle is  24 cm x 6 cm. what is the perimeter of a square with equal area?
sol: area of the rectangle=24x6=144 sq.cm=area of square.
       area of square=side2 =144
                              side = 12 cm
now, perimeter of square = 4x side =4x12=48 cm

Q11:the area of a square garden is 576 sq m. what is the area of a path  2m around it?
sol. side of the square = sq root of 576=24 m.
   side including the path= 24+4=28 m
 area including path= 28x28=784 sq m
area of the path= 784-576=208 sq m

Q12.if the side of the square is doubled ,its area  is increased by what %?
sol.present side =a   A=a2
when side is doubled, A=(2a)2 =4a2
so increase in area = 3a2
so increase percentage =(3a2/a2  )x100= 300%

Q13. the largest possible  square inscribed in a circle of radius 7cm.find the area of the square?
sol: when the largest square is inscribed inside the circle its diagonal is equal to the diameter of the circle.
 therefore, d=14 cm
  area of the square =d2/2=196/2=98 sq cm

Q14: the length, breadth and height of a tank are 4m, 3m and 1.5 m.how many litres of water it will contain?
sol: volume of tank=4x3x1.5=18 m3 now since ,1m3=1000ltr
      so, 18 m3 = 18000 litres

Get Updates

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Share This Post

Labels

0 1 2 3 3- 3D 4 5 6 6_ 7 8 9 A A- A_ Aaradhya Kapoor Aarthi Agarwal Aarthi chhabria Aarthi Khaitan Aarti Chhabria Aavi Kumar Actress Hot Images Actress Hot Photos Adah Sharma After 10th Class After Intermediate Aircraft Aishwarya Rai Aishwarya Rai Bachchan Aksha Pardasany Alia Bhatt All Exams Shortcuts All god walllpapers All Links In this website Amazing Ameesha Patel Amrita Rao Amy Jackson Amyra Dastur Anaika Soti Andrea Jeremiah Animals Animation Anushka Anushka Sharma APPSC GROUP - 1 MAINS APPSC Group 1 - Previous Papers APPSC Previous Papers Archana Archanaveda Arpita Arthi puri Asian Bikini Asin Aunty Hot Images Aunty Hot Photos Avika Gor B B- B_ Baby Backgrounds Bank Clerk papers Bank POs Papers BANKING KNOWLEDGE Beach Bikini Heroines Bipasha Basu Birds Blogger Tip2 Blogger Tip3 Blogger tips1 Bollywood Hot Heroines Bruna Abdullah Btech Previous Exam Papers C C- C_ CAREER GUIDANCE Cars Cartoon Chitrangada Singh Christmas Claudia Ciesla CLERICAL APTITUDE SHORT CUT Comedy COMPUTER KNOWLEDGE Creations CURRENT AFFAIRS D D- D_ Daisy Shah Dance Deepika Padukone Devotional Diah Nicholas Diana Penty Dwaraka News E E- E_ EAMCET Engineering Papers Key EAMCET Medical Papers Key Earn Money on Internet Earn Money via Online EDUCATION Eeshwa Setty Ekta Kapoor Elli Avram Emma Watson ENGLISH LANGUAGE ENGLISH SHORT CUTS ENTERTAINMENT Esha Deol Esha Gupta Evelyn Sharma F F_ Facebook Images Flowers Friendship Sms1 Funny funny Sms1 Funny videos G G- G_ Gauhar Khan Geeta Basra GENERAL KNOWLEDGE (G.K) Gioconda Vessichelli Girls Hot Photos God Wallpapers Goddess Good Morning Good Night SMS Graphics Gul Panag H H- H_ Hansika Motwani Hazel Keech HD Images Heroines Hot Images Heroines Hot Photos Heroins Images Himarsha Hindi Songs History Hollywood Hot Model Horror Hot Girls How to make money online Huma Qureshi Humaima Malick HUNDRED GOLDEN RULES 1 I I- I_ IBPS IBPS Clerks Special Ideas Zone Ileana India in London Olympics INDIAN GODS Iniya Inspirational Quotes Inspirational SMS Isha Talwar Ishitha Item Girls J J- J_ Jacqueline Fernandez Jennifer Lopez JOBS Jyoti Sethi K K- K_ Kainaat Arora Kajal Agarwal Kajal Aggarwal Kalki Koechlin Kamalinee Mukherjee Kangana Ranaut Kangna Ranaut Kanika Kapoor Kareena Kapoor Karishma Kapoor Katrina Kaif Khushali Kumar Kiara Advani Kim Kardashian Kirti Sanon Kristina Akheeva Kriti Kharbanda Kriti Sanon L L- L_ Lakshmi Prasanna Lisa Haydon LONDON OLYMPICS 2012 Lord Ayyappa Lord Balaji Lord Ganesha Lord Guru Nanak Lord Krishna Lord Sai Baba Lord Venkatesha Lord Vinayaka Love M M- M_ Maa Lakshmi Madhu Shalini Madhuri Dixit Make Money on YouTube Malaika Arora Khan Manasvi Mandira Bedi Manisha Shree Marina Abraham MARKETING KNOWLEDGE MATHS SHORTCUTS Merry Christmas Messages Michael Jackson Minissha Lamba Miss You SMS Models Hot Photos Monica Bedi Mother teresa MOTHER TERESA BIOGRAPHY Mother teresa quotes Movie News MOVIES MP3 Songs MULTIPLICATION SHORT CUTS N N_ Nargis Fakhri Nathalia Kaur Nature Naura Fatehi Neelam Muneer Neelam Upadhyaya Neetu Chandra Neha Deshpande Neha Dhupia Neha Sharma New Movie Trailers News Nikesha Patel Nikii Daas Nisha Sagar NUMERICAL ABILITY NUMEROLOGY NUMEROLOGY DETAILS O O_ P P_ Paintings Parineeti Chopra Parinidhi Photography Pictures Political News Pooja Hegde Prachi Desai Pranitha Subhash Previous Exam Papers private Jobs Priya Anand Priya Banerjee Priyanka Chopra Projects List Pyramids Q_ QUANTITATIVE APTITUDE R R- R_ Rakul Preet Singh Rashi Khanna REASONING ABILITY WITH SHORT CUTS Regina Cassandra Rhea Chakraborty Richa Chadda Rosa S S- S_ Samaira Rao Samantha Sana Khan Sana Maqbool Sania Mirza Sanjana Sara Loren Self Employment Sezal Sharma Shambhavi Sharma Shamita Shetty Shazahn Padamsee Shillpi Sharma Shilpa Shetty Shraddha Kapoor Shriya Saran Shruti Haasan Shruti Hassan Simran Kaur Siya Gautam SMS Soha Ali Khan Sonakshi Sinha Sonal Chauhan Sonam Kapoor Sonia Mann Sophie Chaudhary Subject Wise Materials Sunny Leone Surabhi Sushmita Sen T T_ Taapsee Pannu Tabu Taj mahal Tamanna Tamanna Bhatia Tamil Hot Heroines Tamil Songs Tara Alisha Telugu Hot Heroines Telugu Songs Tia Bajpai Tony Guy Tulsi Kumar U U_ Urvashi Rautela V V_ Vaani Kapoor Valentines day Veena Malik Video songs VIDEOS Vidya Balan Visaka Singh Vishakha Singh W W- W_ WALLPAPERS Waterfalls Web Site Photos Woders Wonder Videos Wonders X_ Xtra Y Y- Y_ Yami Gautam Yousafzai Yuvika Chaudhary Z- Z_ Zarine Khan Zoya Afroz సంఖ్యా శాస్త్రం

Labels

© 2014 WEFORWIN.
Powered By Blogger.
back to top